Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε και υλοποίησε τη δεύτερη επιμορφωτική- εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Fun & Engaging STEM Activities for Tomorrow’s World” από τις 13 ως τις 17 Μαρτίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αγαπήσουν τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν έννοιες των Μαθηματικών και της Φυσικής μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, τη ρομποτική, την Τέχνη και την Τεχνολογία. Ταυτόχρονα καλλιεργούν τις δεξιότητες της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, αναπτύσσουν την πολιτειότητα και το αίσθημα του ανήκειν σε ένα ευρύτερο, ευρωπαϊκό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας της οποίες εφαρμόζουν στα σχολεία τους.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα 3 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές από τις χώρες: Σλοβακία, Πολωνία, Κροατία, Τουρκία, Σουηδία, καθώς και ένας συνεργάτης μας από τo Ινστιτούτο Academy for International Science and Research ( AISR) της Ιρλανδίας συμμετείχαν σε εργαστήρια και δραστηριότητες που αφορούσαν τη Ρομποτική, την Αστρονομία, τα Μαθηματικά στην Τέχνη και τη χρήση των ipads στη διδασκαλία. Ταυτόχρονα επισκέφτηκαν μουσεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας.

Οι μαθητές των αποστολών, στο σύνολο 25, φιλοξενήθηκαν από μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και κατά κοινή ομολογία μαθητών και γονέων αυτή η φιλοξενία αποτέλεσε μοναδική εμπειρία.

Η ατζέντα του προγράμματος περιείχε:

1η ημέρα, 13.03.: Τις αποστολές καλωσόρισαν στο σχολείο η Διευθύντρια Αντιόπη Ελένη Τεμπρίδου και η υπεύθυνη του προγράμματος Βιργινία Καραβοκύρη ( ΠΕ70). Ακολούθησε Τελετή υποδοχής από τον Όμιλο Μουσικής του σχολείου μας και τη Μαρία Καραγιάννη ( ΠΕ 79.01). Κατόπιν ακολούθησε παρουσίαση των σχολείων όλων των αποστολών καθώς και παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου μας από την Αγάθη Καφετζή ( ΠΕ 06). Τέλος, οι φιλοξενούμενοί μας ξεναγήθηκαν σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης από τον Φώτη Γούσιο ( ΠΕ 06), ενώ έτυχαν και υποδοχής από τον δήμαρχο της πόλης Ι. Ζαμπούκη.

2η ημέρα, 14.03.: Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με εργαστήριο Αστρονομίας “ Astronomy through Shakespeare’s Eyes” από τον Φώτη Γούσιο ( ΠΕ 06), ακολούθησε παρουσίαση με θέμα «Η χρήση των ipads ως εκπαιδευτικό εργαλείο» και το εργαστήρι « Τα ipads στη διδασκαλία των Μαθηματικών» από την Ευγενία Δουλάμη, Σχολική Σύμβουλο Ν. Έβρου. Τέλος επισκεφτήκαμε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Τεχνολογία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οργανώθηκε εργαστήριο Αστρονομίας, όπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πλανήτες και αστερισμούς από τηλεσκόπια και να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν στο πρωινό εργαστήρι του σχολείου.

3η ημέρα 15.03.: Την Τετάρτη επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ( ΠΙΟΠ) και τη βιοτεχνία μεταξωτών Τσιακίρη, όπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την ανακύκλωση.

4η ημέρα 16.03.: Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρι Ρομποτικής που διοργανώθηκε από τον Χρήστο Παπαδάκη (ΠΕ 86). Οι μαθητές κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν με τη χρήση του Lego Spike Prime ένα ρομποτικό χέρι- συλλέκτη απορριμάτων. Τέλος, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

5η ημέρα 17.03.: Η τελευταία ημέρα της συνάντησης περιελάμβανε το εργαστήρι Μουσικής « Μαθηματικά και Μουσική» που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Μαρία Καραγιάννη (ΠΕ 79.01) και το εργαστήρι «Τα Μαθηματικά στην Τέχνη- η τεχνική του M.C.Escher» από την Παρασκευή Καμπορούδη ( ΠΕ70).

Στο τέλος, ως κλείσιμο της εβδομαδιαίας εκπαιδευτικής συνάντησης, διοργανώθηκε τελετή αποχαιρετισμού όπου απονεμήθηκαν και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης και συμμετοχής στα εργαστήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Βιργινία Καραβοκύρη (ΠΕ 70): Υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ “Fun & Engaging STEM Activities for Tomorrow’s World”

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved