Λειτουργία 1ου Πειραματικού Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης – Σεπτέμβριος 2020

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, καλή σχολική χρονιά σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας!

Φέτος ξεκινάμε μια ιδιαίτερη χρονιά, στην οποία αντιμετωπίζουμε καινούργιες, πρωτόγνωρες καταστάσεις, σύσσωμο το σχολείο. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, σας χρειαζόμαστε δίπλα μας, ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η εκπαίδευση των μαθητών μας με ασφαλή τρόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (Λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS-Cov-2 (COVID-19), Οδηγίες για Δημοτικά Σχολεία, 31 Αυγούστου 2020), την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/ΦΕΚ3780/8-9-2020 και την εγκύκλιο Φ7/118240/Δ1 του Υ.ΠΑΙ.Θ με θέμα «Λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα.

 1. Κατά τη διάρκεια της παραμονής όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σχολείο είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 1. Οι μαθητές μας θα εισέρχονται στο σχολείο με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών υπηρεσίας μεταξύ 08:00 και 08:15 και θα πηγαίνουν κατευθείαν στις τάξεις τους. Η πρωινή προσευχή στο προαύλιο δεν θα γίνεται, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των παιδιών. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους θα φορούν μάσκα.
 2. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

ü  α. Το παγουρίνο τους με νερο.

ü  β. Το δεκατιανό τους.

ü  γ. Είδη ατομικής προστασίας (χαρτομάντηλα, αντισηπτικό και αντισηπτικά μαντηλάκια).

ü  δ. Ένα σακουλάκι με δύο επιπλέον καθαρές μάσκες.

ü  ε. Ένα σακουλάκι όπου θα αποθηκεύουν την χρησιμοποιημένη μάσκα τους.

Προτείνεται η χρήση μικρών πλαστικών φακέλων με κουμπί, για την αποθήκευση της μάσκας τους. Οι φάκελοι μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα.

 1. Μετά την είσοδο των μαθητών στο σχολείο και πριν την είσοδό τους στην αίθουσα διδασκαλίας, θα γίνεται χρήση αντισηπτικού υγρού και οι μαθητές θα κάθονται στο θρανίο τους.
 2. Οι διδακτικές ώρες τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σχολείου, θα αφιερωθούν στην εκπαίδευση/ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, και τον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.
 3. Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί με τα θρανία σε μετωπική διάταξη (όλα κοιτούν προς τον πίνακα), ακολουθώντας τις απαραίτητες οδηγίες.
 4. Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα κάθεται σε σταθερή θέση που θα του υποδεικνύεται από τον εκπαιδευτικό.
 5. Τα παράθυρα και οι πόρτες θα παραμένουν ανοικτά.
 6. Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή και ο δανεισμός οποιουδήποτε αντικειμένου (στυλό, τετράδια, ρούχα, φαγητό, νερό ή ό,τι άλλο), μεταξύ των μαθητών/τριών.
 7. Ο κάθε μαθητής/τρια θα κάνει χρήση αποκλειστικά και μόνο των δικών του ειδών γραφικής ύλης (μολύβια ,τετράδια κλπ), καθώς και μάσκας.
 8. Το προαύλιο θα οριοθετηθεί κατά τρόπο, ώστε κάθε τάξη να έχει τον χώρο όπου θα κάνει διάλειμμα. και οι μαθητές θα παραμένουν στον συγκεκριμένο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλείμματος.
 9. Οι μαθητές /τριες θα πρέπει να προσπαθούν να τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του διαλλείματος και να υπακούουν στις συστάσεις του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού.
 10. Δεν επιτρέπεται το παιχνίδι με μπάλα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μεταφέρεται από χέρι σε χέρι.
 11. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές μπορούν να μην φορούν τη μάσκα τους.
 12. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές μπορούν να μην φορούν τη μάσκα τους.
 13. Στην απευκταία περίπτωση που μαθητής/τρια εμφανίσει συμπτώματα του covid- 19 ή άλλης ασθένειας τηρείται το απαιτούμενο πρωτόκολλο και ο/η ασθενής μεταφέρεται, σε αίθουσα κενή, καλά αεριζόμενη ως την άφιξη του γονέα. Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα covid – 19, ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας θα πρέπει να ελέγχεται ιατρικά το συντομότερο δυνατό.
 14. Κατά την έξοδο από το σχολείο οι μαθητές θα αποχωρούν ανά τμήμα ως εξής:

ü  Οι τάξεις Α, Β, Γ και Δ από την κεντρική αυλόπορτα του σχολείου επί του πεζοδρόμου της οδού Ζαρίφη.

ü  Οι τάξεις Ε και Στ από την πλαϊνή πόρτα της αυλής επί της οδού Σωκράτη Οικονόμου, στην πλευρά της Μεραρχίας.

ü  Παρακαλούνται οι γονείς να στέκονται σε απόσταση από την έξοδο, να κρατούν αποστάσεις και να αποχωρούν αμέσως μετά την παραλαβή του μαθητή/τριας για να μην γίνεται συνωστισμός.

 1. Οι γονείς θα παραμένουν έξω από το προαύλιο. Η είσοδος στον χώρο του σχολείου σε ώρες μαθήματος, δεν επιτρέπεται σε κανένα γονέα. Κατά συνέπεια κανείς δεν εισέρχεται στο σχολείο για να φέρει οτιδήποτε στους μαθητές.
 1. Επίσης, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη οποιουδήποτε τρίτου ατόμου στο σχολικό χώρο σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
 1. Οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με τα παιδιά τους, τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.

Πιστεύουμε ότι με την προσοχή, την καλή συνεργασία όλων μας και την προσήλωση στην πρόοδο των μαθητών μας θα διανύσουμε μια δημιουργική και προπάντων ασφαλή χρονιά!!!

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Διεύθυνση: Ζαρίφη 5, 68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ     Tηλ.: 2551024443

Ιστοσελίδα: www.zarifeios.gr             E-MAIL:mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

 

Προσδοκούμε το ταξίδι των παιδιών σας στο σχολείο μας να είναι συναρπαστικό και να αποτελέσει έμπνευση για τη μελλοντική τους πορεία

Οι αξίες και το ήθος του σχολείου μας:

ü  Αντιμετωπίζουμε κάθε μαθητή δίκαια και με σεβασμό στην κουλτούρα και την προσωπικότητά του

ü  Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε

ü  Αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε διά βίου μαθητές

ü  Παρέχουμε ένα ευρύ, πλούσιο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών

ü  Προάγουμε ένα υγιεινό modus vivendi

ü  Εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές εργασιακό και μαθησιακό περιβάλλον

ü  Προωθούμε με τις δράσεις μας τη συνεργασία με τους γονείς, τους τοπικούς φορείς και την ευρύτερη κοινότητα

Αγαπητοί γονείς,

Η διευθύντρια του σχολείου και το προσωπικό καταβάλλουν ατέρμονες προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σχολικό περιβάλλον το οποίο θα παρέχει στα παιδιά ευκαιρίες να αναπτύξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.  Για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, απαιτείται η συγκρότηση ενός  κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος θα θέτει το πλαίσιο ενός μαθησιακού περιβάλλοντος κατάλληλου για την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή και την απρόσκοπτη τέλεση του εκπαιδευτικού έργου. Ο παρών κανονισμός βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις απόψεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο φέρει και την παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας του σχολείου.

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Οι άξονες  που υπαγορεύουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του σχολείου είναι:

 • Η καλλιέργεια  της υπευθυνότητας των μελών της σχολικής κοινότητας και η προάσπιση του κύρους του σχολείου με σεβασμό του ωραρίου, της διαφορετικότητας  και της αξιοποίησης του σχολικού χρόνου.     
 • Η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, διαλόγου, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.
 • Η εξασφάλιση ήρεμου και πολιτισμένου κλίματος στις αίθουσες διδασκαλίας και στα διαλείμματα.
 • Η καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης για τη διαφύλαξη των υποδομών και της περιουσίας του σχολείου.

Ειδικότερα

ü  Η υποδοχή των μαθητών της Πρωινής Ζώνης πραγματοποιείται από 7.00΄-7.15΄. Η καθημερινή υποδοχή των μαθητών πραγματοποιείται από 8.00΄-8.15΄ (8.15΄ αρχή 1ης διδακτικής περιόδου). Η πρόωρη αποχώρηση του μαθητή για σοβαρούς λόγους πραγματοποιείται μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

ü  Oι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στην είσοδο του σχολείου, ενώ οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών (ΠΔ79/01-08-2017). Οι μαθητές παραμένουν στο προαύλιο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για την πρωινή συγκέντρωση.

ü  Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο, με ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών και επίβλεψη των τμημάτων από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό.  Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προσευχή πραγματοποιείται στο αίθριο.

ü  Το πρωί οι αίθουσες διδασκαλίας παραμένουν κλειστές και ανοίγουν μόνο με ευθύνη των εκπαιδευτικών.

ü  Για την ασφάλεια των μαθητών οι εξωτερικές πόρτες  του σχολείου παραμένουν κλειστές (εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας, 2368/Γ2/9-1-2007 και ΠΔ79/01-08-2017).

ü  Οι γονείς προσέρχονται στο σχολείο κατά τις προβλεπόμενες, από το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου πρόγραμμα, ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς  των τάξεων. Με τη λήξη του προγράμματος, οι γονείς παραλαμβάνουν τους μαθητές από το προαύλιο.

Β. ΜΑΘΗΤΕΣ

ü  Σέβονται τη σχολική περιουσία, τα εποπτικά μέσα και γενικά την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου.

ü  Σέβονται τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, με στόχο τηδημιουργία ενός ήρεμου σχολικού κλίματος, ικανού  να προαγάγει τη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη.

ü  Διατηρούν καθαρή την αίθουσα διδασκαλίας και τις υπόλοιπες αίθουσες που χρησιμοποιούν, φροντίζοντας  να μην απαξιώνεται η περιουσία του σχολείου.

ü  Στο διάλειμμα βγαίνουν από την αίθουσα, προκειμένου να αεριστούν οι τάξεις.

Γ. ΓΟΝΕΙΣ- ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

ü  Οι γονείς ή οι κηδεμόνες συνεργάζονται και ενημερώνουν  τους εκπαιδευτικούς  της τάξης για θέματα που αφορούν τη φοίτηση και τη συμπεριφορά  των παιδιών τους την  προβλεπόμενη από το πρόγραμμα ημέρα ή κατόπιν επικοινωνίας. Η συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου μπορεί να γίνεται σε  καθημερινή βάση κατόπιν επικοινωνίας.

ü  Στις περιπτώσεις  που η συμπεριφορά των παιδιών τους προκαλεί προβλήματα στους συμμαθητές τους ή στην ομαλή λειτουργία του σχολείου  ζητείται από τους γονείς να προσέλθουν στο σχολείο, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα. Η πρόσκληση για ενημέρωση των γονέων γίνεται είτε μέσω e-mail είτε με υπηρεσιακό σημείωμα από τον  υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Το σχολείο συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης (στελέχη εκπαίδευσης, Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς).

ü   Φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την τακτική  φοίτηση των μαθητών, όπως επίσης και για την έγκαιρη  προσέλευσή τους στο σχολείο.

ü  Ενημερώνουν τον εκπαιδευτικό ή τον διευθυντή του σχολείου για θέματα που επηρεάζουν τη φοίτηση του μαθητή. 

ü  Προσέρχονται στις συναντήσεις που ορίζονται από τους εκπαιδευτικούς της τάξης και συμπληρώνουν το έντυπο με τα πλήρη στοιχεία των  μαθητών, ώστε το σχολείο να έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες πληροφορίες. 

ü  Προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση για το/α άτομο/α  που παραλαμβάνει τον μαθητή από το σχολείο, σε περίπτωση που εκείνοι αδυνατούν.

ü  Συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση που αφορά στην επιθυμία τους να  εμφανίζεται ή όχι το τέκνο τους  σε  φωτογραφίες από τις δράσεις του σχολείου  στην ιστοσελίδα www.zarifeios.gr.

ü  Οι  δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο εάν συνεργαστούν στενά εκπαιδευτικοί και γονείς.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved