ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 30/9/2022.

1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και σκοπό την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Αλεξανδρούπολης – όπως και σε όλα τα σχολεία της επικράτειας - αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας αφορούσαν:

  • Στον αυξημένο ζωτικό χρόνο συμμετοχής των μαθητών/τριών σε κινητικές δραστηριότητες – Μπέιζμολ, Ποδόσφαιρο, Επιτραπέζια αντισφαίριση, Παιδαγωγικά παιχνίδια - (ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ).
  • Στην απόκτηση γνώσεων και στον τρόπο διεξαγωγής ενός μη διαδεδομένου αθλήματος στη χώρα μας (ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ), στην οργάνωση και υλοποίηση ενός μίνι πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για τις μεγάλες τάξεις, και η πρώτη επαφή με την επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ) για τις μικρότερες τάξεις (ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ).
  • Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιλεγμένες αθλητικές δραστηριότητες (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ).
  • Στην υιοθέτηση ενδεδειγμένης φίλαθλης συμπεριφοράς, και της σωστής διαχείρισης της νίκης και της ήττας από τους μαθητές/τριές μας (ΗΘΙΚΟΣ/ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ).

Η τελική αξιολόγηση της επίτευξης των παραπάνω στόχων έγινε:

  • Mέσω της παρατήρησης (από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας), της συμμετοχής ή όχι των μαθητών/τριων στις αθλητικές δραστηριότητες, και της συμπεριφοράς τους ως φίλαθλοι, ως νικητές ή ως ηττημένοι.
  • Επίσης μέσω της αποτύπωσης σε κείμενο-έκθεση από τους μαθητές/τριες των μεγάλων τάξεων (Δ,Ε,ΣΤ), γενικά για την ημέρα, και συγκεκριμένα για τα αθλήματα που γνώρισε πρώτη φορά, τι ένιωσε, τι έμαθε, αν αθλήθηκε, πως συμπεριφέρθηκε όταν νίκησε και όταν έχασε και γιατί. Οι μικρές τάξεις (Α,Β,Γ), αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους με ζωγραφική και κατασκευές.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, που είχαν τον ρόλο των παρατηρητών, και την μελέτη των σχετικών με την ημέρα εκθέσεων των μαθητών, αλλά και την δια ζώσης γνώμη τους που εκφράστηκε μετά το τέλος της ημέρας, οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα, όσον αφορά την επίτευξη ή όχι των στόχων της αθλητικής ημέρας:

  • Όσον αφορά τον κινητικό και το γνωστικό στόχο, η επίτευξή τους θεωρείται ικανοποιητική, αφού λόγο της οργάνωσης των παιδαγωγικών παιχνιδιών (σε σταθμούς), από την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Κατσαντούρα Σοφίας, ο ζωτικός χρόνος συμμετοχής των παιδιών που συμμετείχαν μεγιστοποιήθηκε. Επίσης η πρωτοβουλία που δόθηκε στις μεγαλύτερες τάξεις, να διοργανώσουν μόνοι τους το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, λειτούργησε ως κίνητρο για την μεγάλη συμμετοχή τους. Τέλος η περιέργεια για τη συμμετοχή τους στο άθλημα του μπέιζμπολ, και για τους μικρούς μαθητές/τριές μας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, οδήγησε στην μεγάλη συμμετοχή τους και κράτησε το ενδιαφέρον τους αμείωτο, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν βιωματικά τις βασικές γνώσεις για τα παραπάνω αθλήματα.
  • Ο συμπεριφορικός στόχος κρίθηκε θετικά, από τη συμμετοχή των παιδιών στις αθλητικές δραστηριότητες, η οποία ήταν καθολική και συνεχής.
  • Τέλος ο ηθικός/συναισθηματικός/κοινωνικός στόχος, ως επί το πλείστων επετεύχθη αφού ως φίλαθλοι οι μαθητές/τριές μας λειτούργησαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν διενέξεις και διαπληκτισμοί μεταξύ τους. Η διαχείριση της νίκης από τους μαθητές/τριές μας κρίνεται θετικά, αφού δεν παρατηρήθηκαν έπαρση και υποτιμητικά σχόλια για τους ηττημένους. Αντίθετα η διαχείριση της ήττας από μερίδα μαθητών/τριών, κρίνεται ως μη ικανοποιητική, αφού, δυσκολεύτηκαν να την αποδεχθούν, και παρατηρήθηκαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ συμπαικτών, και έντονη δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα, που μαρτυρά αδυναμία διαχείρισης μιας αποτυχίας.

Εν κατακλείδι μόνο θετικά θα μπορούσε να αποτιμηθεί η σημερινή αθλητική ημέρα σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν. Οι αδυναμίες στον ηθικό/συναισθηματικό/κοινωνικό τομέα που αναδείχθηκαν, αν και κρίνονται φυσιολογικές για την ηλικία των μαθητών/τριών, οδηγούν στην αξιολόγηση και την αντιμετώπισή τους μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αλλά και από άλλες δράσεις που λαβαίνουν χώρα στο σχολείο μας όλο το σχολικό έτος.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, για τη διάθεση του υλικού και του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας και αθλητή του μπέιζμπολ Γούσιο Φώτη, που εργάστηκε για τη γνωριμία των μαθητών/τριών, με το συγκεκριμένο άθλημα.

Σήμερα στις 30/9/2022, ευελπιστούμε να μπήκε άλλο ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται “δια βίου άσκηση για την υγεία”  

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημέρας και στιγμιότυπα από την υλοποίησή του.

 

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved