10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Καθώς το σχολείο μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Include net” και με αφορμή την ημέρα αυτή, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έγιναν δράσεις σχετικές με το θέμα. Αυτές είχαν στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο σημαντική είναι η προστασία τους και η εφαρμογή τους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο, εστιάσαμε στις έννοιες πλειονότητα και μειονότητα, πώς χαρακτηρίζουμε ως μειονότητα μια κοινωνική ομάδα, τα δικαιώματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς τα μέτρα που έχει πάρει η Ευρώπη για να τους προστατέψει. Εκπαιδευτικό υλικό, για τον σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα https://www.living-democracy.gr/

Πιο συγκεκριμένα, μιλήσαμε για τις εθνοθρησκευτικές μειονότητες της Ελλάδας, όπως τις χαρακτηρισμένες μειονότητες της Θράκης, για το ρατσισμό και την καταπίεση των έγχρωμων στην Αμερική και για άλλες κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διαχωρισμό και διακρίσεις. Επίσης, αναφέραμε μαθητές που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες στο σχολείο μας, σχολιάσαμε την καθημερινότητά τους στο σχολείο καθώς και πιθανά προβλήματα που μπορεί ν αντιμετωπίζουν.

Προτείναμε βιβλιογραφία και διαβάσαμε σχετικά κείμενα και βιβλία όπως:

Διαφορετικότητα -Moore - Mallinos Jennifer

Το λεωφορείο της Ρόζας - Silei Fabrizio

Δώσε την αγάπη - Αγγελική Βαρελά

Την 10η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο αίθριο του σχολείου μας παρουσιάστηκαν δείγματα από τις δραστηριότητες των παιδιών, βιβλία με τη συγκεκριμένη θεματολογία, και εικαστικά έργα των μαθητών.

Εκτός από την έκθεση των δράσεων των μαθητών, ο όμιλος Μουσικής τραγούδησε το τραγούδι “Imagine” στέλνοντας το μήνυμα του σεβασμού και της αποδοχής όλων των ανθρώπων της γης. Επίσης, καθώς έρχονται Χριστούγεννα, τραγούδησαν το “Carol of the bells” μεταδίδοντας το μήνυμα της αγάπης και της χαράς.

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved