Το διάστημα 17 με 20 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε η τρίτη επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ Open Minds@ Include.net, στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας. Το ιδιωτικό σχολείο προσχολικής εκπαίδευσης Mukulax kindergarten διοργάνωσε την επιμόρφωση στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, και τη Ρουμανία. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Φωτεινή Μπρούτσου (Υποδ/ντρια, ΠΕ70), Μαρία Βράτζια (Δασκάλα, ΠΕ 70), Πολυξένη Δημητριάδου (Δασκάλα, ΠΕ 70) και Σοφία Χρυσοχοΐδου (Δασκάλα ΠΕ 70).

Στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικές μεθόδους, τεχνικές και τρόπους που στηρίζουν και ενισχύουν τη συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης, την συμπερίληψη, την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής όλων. Ταυτόχρονα, σε κάθε συνάντηση παρουσιάζονται τρόποι να καλλιεργηθούν στους μαθητές οι δεξιότητες του 21ου αιώνα, τα 6 C της εκπαίδευσης: Critical Thinking (Κριτική Σκέψη), Collaboration (Συνεργατικότητα), Communication (Επικοινωνία), Creativity (Δημιουργικότητα) Citizenship/Culture (Ιθαγένεια/Πολιτισμός), Character Education/Connectivity (Εκπαίδευση χαρακτήρων/Συνδεσιμότητα)

Σ΄αυτή τη συνάντηση το πρόγραμμα περιελάμβανε:

Την πρώτη μέρα, επίσκεψη στο Mukulax kindergarten “Luostarinkatu”. Εκεί, οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά έπαιξαν επιτραπέζιο κουκλοθέατρο. Το έργο αφορούσε τη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών. Ακολούθησε εργαστήρι για τους εκπαιδευτικούς με το ίδιο θέμα.

Ύστερα από αυτό, η Φινλανδή υπεύθυνη του προγράμματος Laura Hakala παρουσίασε τη δεξιότητα Character Education/Connectivity (Εκπαίδευση χαρακτήρων/Συνδεσιμότητα) με την οποία ήταν συνδεδεμένες οι προηγούμενες δραστηριότητες.

Το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σ ένα κυνήγι θησαυρού λιλιπούτιων αγαλματιδίων που ήταν τοποθετημένα στην όχθη του ποταμού της πόλης.

Τη δεύτερη μέρα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο “Kähäri”. Στην αυλή τους περίμεναν οι 6χρονοι μαθητές, μαζί με τους οποίους πήγαν στο κοντινό δάσος. Εκεί, τους παρακολούθησαν να κάνουν μάθημα στη φύση, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να επιστρατεύουν τη δημιουργικότητά τους και στο τέλος να απολαμβάνουν το παιχνίδι μέσα στα δέντρα.

Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Μουσείο WAM (Wäinö Aaltonen Museum) Institute of Coexistence: Tiio Suorsa Exhibition

Την τρίτη ημέρα, το πρωί, συζητήθηκε η πορεία του σχεδίου, οι στόχοι που επιτεύχθηκαν και τέθηκαν οι ημερομηνίες για τα παραδοτέα των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι ομάδες που συμμετέχουν.

Το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσε η ειδικός και εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου Lau lau (singing and drawing) Minna Lappalainen η οποία και τους δίδαξε τις αρχές της συγκεκριμένης μεθόδου.

Η μέθοδος LAULAU ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ περιλαμβάνει δραστηριότητες με ελκυστική μορφή βασισμένες στην τέχνη, στην οποία τα σχέδια ζωγραφικής δημιουργούνται με χαρούμενα τραγούδια και η μάθηση υποστηρίζεται από μια ολιστική δημιουργική διαδικασία. Ως μέθοδος εργασίας, εμπνέει και βοηθά, επίσης, αποτελεσματικά τα παιδιά που έχουν δυσκολίες στη μάθηση ή στην έκφραση. https://hundred.org/en/innovations/laulau-songdrawing-method

Η τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση έκλεισε με δείπνο μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα είναι πολύ θετικές. Αξιοσημείωτο είναι πως οι δραστηριότητες στη φύση καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του προγράμματος, οι μαθητές επικοινωνούν και συνεργάζονταν μεταξύ τους αρμονικά και οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι ολιγομελών τμημάτων.

Την επόμενη κινητικότητα (4η στη σειρά) αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και να διοργανώσει το σχολείο μας, τον Νοέμβριο του 2022.

Φωτεινή Μπρούτσου (ΠΕ 70, Υπεύθυνη του Σχεδίου)

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved