Πρόγραμμα Erasmus +, INCLUDE.NET

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Φιλανδία (6- 8 Μαρτίου 2019)

Κατά το χρονικό διάστημα 6-8 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε, μικρή διάρκειας εκπαιδευτική συνάντηση επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών από την Κύπρο, τη Φιλανδία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Αγγλία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, include. net: «innovative ways to promote inclusion in its broadest sense, within a panEuropean context», στο Turku της Φιλανδίας, με στόχο την ανταλλαγή καλών διδακτικών πρακτικών για την συμπερίληψη όλων των μαθητών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε τετραμελής ομάδα εκπαιδευτικών από το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης που αποτελούταν από τη συντονίστρια του προγράμματος Φωτεινή Μπρούτσου, την Αγγελική Κουγουρούκη, τη Χρυσοβαλάντω Καπόγλου και την Αντωνία Πετρίδου.

Την ευθύνη της οργάνωσης της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης είχαν οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου Mukulax kindergartenKähäri, και συγκεκριμένα η διευθύντρια του νηπιαγωγείου κ. Anne Brunberg. Έτσι το πρωί της 1ης ημέρας, μετά από το θερμό καλωσόρισμα των μικρών μαθητών, στην αυλή του σχολείου και στους -15ο C, ακολούθησε ενημέρωση από την διευθύντρια για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Ακολούθησε παρουσίαση καλών πρακτικών εξατομικευμένης διδασκαλίας με έμφαση στις ατομικές ανάγκες των μαθητών και στην εξασφάλιση κλίματος συμπερίληψης, από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί αφού χωρίστηκαν σε τέσσερεις ομάδες, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εργαστήρια (workshop), με θέματα:

  • τημέθοδο project (goodpractisesaboutprojectlearning)
  • τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι (learningthroughplaying) και
  • την καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων (projectlearningaboutemotionalskills)

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης που παρακολουθήσαν και να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας που αφορά στην προσχολική εκπαίδευση, από τη διευθύντρια του νηπιαγωγείου κ. Anne Brunberg .

Κατόπιν, στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν ένα δημοτικό σχολείο του Turku, όπου η Διευθύντρια του παρουσίασε τα «δέκα διαμάντια» του φιλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από το 2016.

Ενδιαφέρουσα, ήταν και η παρουσίαση της εκπροσώπου της Δημοτικής αρχής, Mette Karlsson, αναφορικά με τις δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι αρχές, προκειμένου να υποστηρίξουν την πνευματική, πολιτιστική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

Τελειώνοντας, καθ’ ομολογία των συμμετεχόντων, η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Φιλανδία, αποτέλεσε μια εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία επαγγελματικής ανάπτυξης, γιατί είχαν την ευκαιρία γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες με τους εταίρους, να προβληματιστούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων διδασκαλίας και των παρεμβάσεων που εφαρμόζουν στις τάξεις τους και να εμπλουτίσουν τις διδακτικές τους πρακτικές, με στόχο την συμπερίληψη (inclusion).

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved