Η σημαντικότερη γιορτή της Ιρλανδίας, με υψηλή δημοτικότητα ενός και εκτός συνόρων, η γιορτή του Αγίου Πατρικίου είναι μία σειρά εκδηλώσεων πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες, στις 17 Μαρτίου. Η γιορτή καθιερώθηκε κατά τον 17ο αιώνα, για να τιμήσει τον άγιο προστάτη της Ιρλανδίας Άγιο Πατρίκιο, αλλά και την άφιξη του χριστιανισμού στη χώρα. Σύμβολο της γιορτής αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας τριφύλλι (shamrock), το οποίο σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα. Κάπου μέσα σε αυτές τις δεκαετίες μπoλιάστηκαν στους εορτασμούς αυτής της αμιγούς χριστιανικής γιορτής και στοιχεία από την Κέλτικη παράδοση και, πιο συγκεκριμένα, οι καλικάντζαροι ή ξωτικά (leprechauns), ως ένα από τα σύμβολα του Έθνους της Ιρλανδίας.

Στις μέρες μας η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με σημαντικότερη φυσικά, αυτή που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, κατανάλωση μπύρας (Guinness) και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού σε ενδύματα και αξεσουάρ. Όσο για το φαγητό, για τη μέρα ενδείκνυνται μοσχάρι κατσαρόλας σε μπίρα, πίτα με αρνί και βοδινό με λάχανο.

Πλέον η γιορτή του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο καθώς τείνει να αποσυνδεθεί από την καθολική εκκλησία και τους Ιρλανδούς και να γίνει μια συμβολική γιορτή της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν και οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν βίντεο με τον εορτασμό της St Patricks Day στην Ιρλανδία, με τον παραδοσιακό River dance, άκουσαν παραδοσιακά Ιρλανδέζικα τραγούδια και έκαναν κατασκευές και σχετικές ζωγραφιές.

 

 

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved