Το διάστημα 21 με 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 5η διακρατική επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ Open Minds@ Include.net, στην πόλη Τιργκόβιστε της Ρουμανίας. Το σχολείο προσχολικής εκπαίδευσης „Rază de Soare” Kindergarten φιλοξένησε και διοργάνωσε τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Φωτεινή Μπρούτσου (Υποδ/ντρια, ΠΕ70), Χρυσοβαλάντου Καπόγλου (ΠΕ07 Γερμανικών), Σπύρος Τσιλιγγίρης (ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής) και Πολυξένη Δημητριάδου (ΠΕ70, Δασκάλων).

Στόχος της συνάντησης ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη «Μάθηση με βάση το παιχνίδι» (Game Based Learning). Η μάθηση με βάση το παιχνίδι είναι μια ενεργή τεχνική μάθησης που χρησιμοποιεί παιχνίδια για να βελτιώσει τη μάθηση των μαθητών. Η μάθηση, σε αυτή την περίπτωση, προέρχεται από το παιχνίδι, το οποίο προάγει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η μάθηση με βάση το παιχνίδι μπορεί να επιτευχθεί μέσω ψηφιακών ή μη ψηφιακών παιχνιδιών και προσομοιώσεων που επιτρέπουν στους μαθητές να βιώσουν τη μάθηση από πρώτο χέρι.

Η ατζέντα του προγράμματος περιλάμβανε:

Την πρώτη μέρα, επίσκεψη στο „Rază de Soare” kindergarten και ξενάγηση στο καινούριο σχολικό κτίριο, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα νηπιαγωγεία της Ρουμανίας. Έπειτα μεταφερθήκαμε στο σχολείο που στεγάζει προσωρινά το Νηπιαγωγείο. Εκεί, η υπεύθυνη του προγράμματος Florentina Ionescu Ciulei παρουσίασε τη δεξιότητα της Συνεργασίας (Collaboration). Ακολούθησαν ομαδικές δραστηριότητες που σαν στόχο είχαν να καλλιεργήσουν τη συγκεκριμένη δεξιότητα, που αποτελεί μια από τις έξι του 21ου αιώνα, και την οποία επιδιώκουμε να αναπτύξουν οι μαθητές μας.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε έναν πολυχώρο, στην εξοχή, όπου συμμετείχαμε σε εργαστήρια παρασκευής ψωμιού και κατασκευών με υλικά από τη φύση.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός καλύτερου κοστουμιού από ανακυκλώσιμα υλικά στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού Project που διοργανώνει το Νηπιαγωγείο κάθε χρόνο. Συμμετείχαν Νηπιαγωγεία της περιφέρειας και κριτές ήταν οι εκπαιδευτικοί του Erasmus+.

Το μεσημέρι ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα της Ρουμανίας πριν από το Βουκουρέστι.

To απόγευμα ήταν αφιερωμένο στους γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να γνωρίσουν τις αποστολές. Οι εκπαιδευτικοί κάθε χώρας παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους καθώς κι έναν χαρακτηριστικό χορό ή κάποιο παιχνίδι με τα οποία ενέπλεξαν διασκεδαστικά τους παραβρισκόμενους.

Την τρίτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε επιμορφωτική ημερίδα και βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Μάθηση με βάση το παιχνίδι» (Game Based Learning). Ο σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια στη διδασκαλία. Επίσης, να είναι σε θέση να διαχωρίσουν το «ελεύθερο παιχνίδι» με τον «σχεδιασμό ενός παιχνιδιού»   ή με το «παιχνίδι σε καθορισμένο πλαίσιο και κανόνες».

Κατόπιν συζητήθηκε η πορεία του σχεδίου, οι στόχοι που επιτεύχθηκαν και τέθηκαν οι ημερομηνίες για τα παραδοτέα των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι ομάδες που συμμετέχουν.

Η συνάντηση έκλεισε με εορταστικό δείπνο σε εστιατόριο της πόλης.

Και αυτή η κινητικότητα αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Η διοργάνωση υπήρξε άψογη, ο επαγγελματισμός και η φιλοξενία των διοργανωτών προσέφερε ένα τριήμερο που εκπλήρωσε τους στόχους της συνάντησης στον υπερθετικό βαθμό.

Η επόμενη και τελευταία κινητικότητα (6η στη σειρά) θα γίνει στη Σμύρνη, τον Ιούνιο του 2023.

Φωτεινή Μπρούτσου (ΠΕ 70, Υπεύθυνη του Σχεδίου)

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved