Το διάστημα 1 με 3 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η 4η διακρατική επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ Open Minds@ Include.net, στο σχολείο μας. Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ήταν από την Αγγλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σαν στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικές μεθόδους, τεχνικές και τρόπους που στηρίζουν και ενισχύουν τη συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης, την συμπερίληψη, την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής όλων. Ταυτόχρονα, σε κάθε συνάντηση παρουσιάζονται τρόποι να καλλιεργηθούν στους μαθητές οι δεξιότητες του 21ου αιώνα, τα 6 C της εκπαίδευσης: Critical Thinking (Κριτική Σκέψη), Collaboration (Συνεργατικότητα), Communication (Επικοινωνία), Creativity (Δημιουργικότητα) Citizenship/Culture (Ιθαγένεια/Πολιτισμός), Character Education/Connectivity (Εκπαίδευση χαρακτήρων/Συνδεσιμότητα)
Η ατζέντα του επιμορφωτικού τριήμερου περιελάμβανε:
Την πρώτη μέρα:
- Υποδοχή από τη Διευθύντρια κ. Αντιόπη Ελένη Τεμπρίδου και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, η οποία συνοδεύτηκε από μουσική και τραγούδια του ομίλου Μουσικής με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μαρία Καραγιάννη. Ταυτόχρονα, μαθητές με τον κ. Τσιλιγγίρη χόρεψαν χασάπικο. Ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο του σχολείου μας από την κ Αγάθη Καφετζή και επίσκεψη σε τάξεις.
- Παρουσίαση: Επικοινωνία και Ψηφιακός γραμματισμός, Communication, digitalliteracy, (Φ. Μπρούτσου). Oψηφιακός γραμματισμός δεν αφορά μόνο στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και χρήσης του υπολογιστή. Σημαίνει επιπλέον, συνεργασία, ηλεκτρονική ασφάλεια, αποτελεσματική επικοινωνία και δημιουργική ικανότητα. Πρόκειται για μια πολιτισμική, κοινωνική γνώση και κατανόηση. Όντας ένα άτομο ψηφιακά εγγράμματο σκέφτεται κριτικά για όλες τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν.
- Παρατήρηση στην τάξη Στ΄2 με υπεύθυνη εκπ/κό την κ. Βιργινία Καραβοκύρη: Η χρήση των Ipads στο μάθημα των Δεξιοτήτων, όπου οι μαθητές ενισχύουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την ικανότητα της επικοινωνίας έχοντας ως θέμα: «Το επάγγελμα του διατροφολόγου»
- Ακολούθησε παρουσίαση: Η χρήση των Ipads στη διδασκαλία (Ευγ. Δουλάμη). Το απόγευμα περιηγήθηκαν στην πόλη μας έχοντας ως ξεναγό τους τον κ. Φώτη Γούσιο
Τη δεύτερη μέρα:
- Επίσκεψη και ξενάγηση στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας.
- Στο σχολείο, επιμορφωτική ημερίδα και εργαστήρι: Εισαγωγή κωδικοποίησης και ρομποτικής στην τάξη (Εκπαιδευτές από την Eduact - Action For Education). Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν βασικές γνώσεις ρομποτικής και κωδικοποίησης, πειραματίζονται με πρακτικές δραστηριότητες και σχεδιάζουν τα πρώτα τους σχέδια μαθήματος. Το σεμινάριο προσφέρει κατανόηση σε βάθος του τρόπου δημιουργίας δραστηριοτήτων για διαφορετικές ηλικίες και κλάδους, όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά ή η Γλώσσα. Συμμετείχαν οι εταίροι μας, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε Αλεξ/πολης.
Στο διάλειμμα οι συμμετέχοντες γευμάτισαν στο σχολείο, απολαμβάνοντας εδέσματα που πρόσφεραν μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικοί του σχολείου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!
Την τρίτη μέρα:
- Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, προβολή του σημαντικού υγροβιότοπου της περιοχής και παρατήρηση πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα.
- Επιστροφή στο σχολείο όπου έγινε εποικοδομητική συζήτηση σχετική με το επιμορφωτικό τριήμερο που διοργάνωσε η παιδαγωγική ομάδα. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα και η εφαρμοργή των δράσεων που είχαν σχεδιαστεί στις προηγούμενες συναντήσεις (Χ. Παπαδάκης, JoSpeak, Φ. Μπρούτσου). Ακολούθησε ο σχεδιασμός της εφαρμογής της επιμόρφωσης στα σχολεία των εταίρων και ο προγραμματισμός της επόμενης συνάντησης στη Ρουμανία, σύμφωνα με την ατζέντα του προγράμματος. Η συνάντηση στη Ρουμανία ορίστηκε για τα τον Μάρτη του 2023.
- Μετά το μεσημέρι, οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν τον Όμιλο Θεάτρου «Μέσα από τα μάτια του Σαίξπηρ» με υπεύθυνο εκπ/κό τον Φώτη Γούσιο. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες που είχαν σαν στόχο τηνεπαφή με τα πρωτότυπα σαιξπηρικά κείμενα και την επιλεκτική αναζήτηση της γλωσσικής ταυτότητας της περιόδου.
Οι εταίροι μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους, την υποδοχή που τους επιφύλαξε η Διεύθυνση του σχολείου, ο Πρόεδρος κ. Σακονίδης και τα μέλη του ΕΠΕΣ, η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Μόκαλη καθώς και εκπρόσωποι, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο σχολικό προσωπικό. Η ατζέντα της συνάντησης τους ικανοποίησε απόλυτα καθώς οδηγούσε και συνδεόταν με τους στόχους του προγράμματος “Open Minds@ Include.net-creative pedagogies, global competencies” συνδυάζοντας τον παιδαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα με το πολιτιστικό και κοινωνικό στοιχείο της περιοχής. Έκριναν πως όλες οι δράσεις αποσκοπούσαν στη καλλιέργεια και την ενίσχυση των 6 Cs της εκπαίδευσης. Επίσης, εντυπωσιάστηκαν από τις καινοτόμες πρακτικές που υλοποιεί το σχολείο μας και αφορούν σε όλα τα διδακτικά τα αντικείμενα, τα πιλοτικά προγράμματα, τις τέχνες, τη ρομποτική κλπ. . Τέλος, συνεχάρησαν τους μαθητές μας, με τους οποίους ήρθαν σε επαφή στην υποδοχή τους και στις τάξεις που παρακολούθησαν, για την ευγένεια και τη συμπεριφορά τους!
Φωτεινή Μπρούτσου (ΠΕ 70, Υπεύθυνη του Σχεδίου)