Όμιλος Γερμανικών

Μια φορά κι έναν καιρό… παραμύθι θα σας πω απ’ τον γερμανικό πολιτισμό

Ο όμιλος Γερμανικών ολοκληρώθηκε μετά από 24 συναντήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρο τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά. Στον όμιλο συμμετείχαν 17 μαθητές της Γ’, Δ’ και Ε’ τάξης και ο στόχος ήταν να γνωρίσουν βασικά στοιχεία του γερμανικού πολιτισμού μέσα από τα παραμύθια των Αδερφών Γκριμ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση πολλαπλών οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων, παιχνιδιών (δια ζώσης και διαδικτυακών), κατασκευών και ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων.

Το πρώτο παραμύθι που γνώρισαν οι μαθητές ήταν Hänsel und Gretel. Η προσέγγιση και η επεξεργασία του παραμυθιού έγινε με την προβολή βίντεο, διαδικτυακών παιχνιδιών και παζλ, δια ζώσης παιχνιδιών (π.χ Memory, Fliegenklatsche) και κατασκευής διοραμάτων.

Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι οι μαθητές έμαθαν τα χρώματα στα γερμανικά έπαιξαν παιχνίδια μνήμης και ταχύτητας και στην συνέχεια στόλισαν το μπισκοτόσπιτο της κακιάς μάγισσας με «λιχουδιές», τις οποίες έβαψαν στα αντίστοιχα χρώματα.

Στο δεύτερο παραμύθι οι πρωταγωνιστές ήταν τέσσερα ζωάκια: ο γάιδαρος, ο σκύλος, η γάτα και ο κόκορας. Πρόκειται για το παραμύθι Οι μουσικοί της Βρέμης – Die Bremer Stadtmusikanten. Με την χρήση των I-pads και QR codes οι μικροί μας μαθητές έκαναν διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες και συμπλήρωναν τα φύλλα εργασίας που τους είχαν δοθεί. Δουλεύοντας ο καθένας με τον δικό του ρυθμό, φτιάχνοντας παζλ, λύνοντας κρυπτόλεξα και άλλες διαδικτυακές ασκήσεις κατάφεραν να γνωρίσουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τα ζώα στα Γερμανικά.

Το τελευταίο παραμύθι με το οποίο εργάστηκαν οι μαθητές ήταν ο Παπουτσομένος Γάτος – Der gestiefelte Kater. Οι μαθητές βλέποντας την ταινία που μας παραχώρησε το Goethe Institut είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την περιπέτεια του Παπουτσομένου Γάτου μέσα από ευχάριστες και διασκεδαστικές εικόνες.

Τέλος με αφορμή την γιορτή των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του Καρναβαλιού οι μαθητές είχαν την δυνατότητα διαμόρφωσης πολιτιστικής συνείδησης και ανάπτυξης γνώσεων γύρω από τα ήθη και έθιμα που συνδέονται με τις συγκεκριμένες γιορτές.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους λόγω της πανδημίας και της καραντίνας η διεξαγωγή του ομίλου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ωστόσο δεν ήταν συχνές οι περιπτώσεις που έπρεπε να γίνει τροποποίηση των στόχων και αναπροσαρμογή του τρόπου προσέγγισης των παραμυθιών προκειμένου να είναι εφικτή κατά την διάρκεια των διαδικτυακών συναντήσεων μέσω της εφαρμογής webex.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις συναντήσεις του ομίλου θα βρείτε εδώ.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Καπόγλου Χρυσοβαλάντου (ΠΕ07)

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved