Απολογισμός Ομίλου Κινηματογράφου

Ο όμιλος Κινηματογράφου λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-21 και ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά στις 22/6/2021, μετά από 28 συναντήσεις. Στον όμιλο συμμετείχαν αρχικά 14 και στη συνέχεια 12 μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Δ.Σχ. Αλεξανδρούπολης. Στόχος της λειτουργίας του Ομίλου ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν την αισθητική, τη γλώσσα και τα ρεύματα του κινηματογράφου δημιουργώντας τα δικά τους σενάρια και τη δική τους ταινία και μέσα από την παρακολούθηση ταινιών, την εργασία σε ομάδες και τη δημιουργική φωτογραφία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, δεξιότητες και ενδιαφέροντα συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων.

Μέσα από τη λειτουργία του Ομίλου οι μαθητές γνώρισαν τα συνεργαζόμενα σχολεία του σχετικού με τον κινηματογράφο Erasmus έργου με τίτλο CIAK (Cinema International Animation and Kids) και παρακολουθώντας μία ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς λειτουργίας του Ομίλου έμαθαν για την ιστορία του κινηματογράφου και έκαναν μια πρώτη απόπειρα συγγραφής μικροσεναρίων. Παρακολούθησαν την εξέλιξη της ιστορίας του κινηματογράφου μέσα από τις εικόνες και την ταινία μικρού μήκους "La Voyage Dans la Lun". Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana και το βραβευμένο σενάριο «In retrospect: filming through the ages» γνώρισαν τις πρώτες μηχανές οπτικοποίησης της κίνησης και ζωγράφισαν προσπαθώντας να οπτικοποιήσουν και οι ίδιοι την κίνηση. Η πανδημία και η αρχή της εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν μικρά flipbooks, stop motion animation και pivot ταινίες. Παρακολούθησαν είτε διαδικτυκά είτε δια ζώσης μία σειρά από ταινίες: Polar Express (για τα Χριστούγεννα), The Kid, Modern Times, Λούστρο παπουτσιών και 400 χτυπήματα, ταινίες αντιπροσωπευτικές για το είδος τους. Επεξεργάστηκαν τις ταινίες υποδυόμενοι το ρόλο του κριτικού κινηματογράφου και εργάστηκαν σε ομάδες, κατά κύριο λόγο σε Breakout sessions μέσω της Webex, δουλεύοντας πάνω σε Φύλλα εργασίας διαμορφωμένα βάσει του μοντέλου κινηματογραφικής παιδείας του BFI (British Film Insitute) και του EU Film Factory προσαρμοσμένα στις ανάγκες του δικού μας Ομίλου.

Ακολουθώντας τις δραστηριότητες του Erasmus CIAK έργου παρακολούθησαν εργαστήριο δημιουργίας μουσικής με λειτουργικά iOS και Android και δημιούργησαν τις δικές τους μουσικές όπως και το δικό τους βίντεο κλιπ με σενάριο, σκηνοθεσία, μουσική και εκτέλεση από τους μαθητές του Ομίλου. Στην ίδια φιλοσοφία και κατεύθυνση δραστηριοτήτων κινήθηκαν παρακολουθώντας εργαστήριο φωτογραφίας ενώ στη συνέχεια τράβηξαν τις δικές τους φωτογραφίες με τις κινητές τους συσκευές (τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα) και προχώρησαν στην σχετική επεξεργασία αυτών.

Αξιολογώντας τις δραστηριότητες του Ομίλου δήλωσαν πως τους άρεσαν οι περισσότερες από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και του εορτασμού της μέρας ψηφιακής ασφάλειας, όπου μίλησαν ιδιαίτερα για τα πνευματικά δικαιώματα και αλληλεπίδρασαν στο forum του αντίστοιχου eTwinning έργου. Ο ενθουσιασμός τους εκδηλώθηκε για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η δημιουργία μουσικής, ο ρόλος του φωτογράφου, η οπτικοποίηση της κίνησης. Με υψηλό σκορ βαθμολόγησαν την κατάκτηση της νέας γνώσης σχετικά με τον κινηματογράφο, την εργασία σε ομάδες αλλά και την κριτική προσέγγιση ταινιών και δήλωσαν πως ήταν μια αρκετά δημιουργική χρονιά παρά τις δυσκολίες που έφερε η εξ αποστάσεως λειτουργία του Ομίλου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις συναντήσεις του ομίλου θα βρείτε στο ιστολόγιο του Ομίλου

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Κουγιουρούκη Αγγελική (ΠΕ70)

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved