Όμιλος Ιστορίας και Θεατρικής Έκφρασης

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΠΙΝΙΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ 70
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (Μελέτη μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου)

Μελέτη μιας ιστορικής περιόδου, όσον αφορά στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της. Επίδραση των συνθηκών αυτών στα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής.

ΤΑΞΗ Δ΄-Ε'-Στ΄-1η Γυμνασίου, 2α Γυμνασίου
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

20-23

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές σε ρόλο μικρών εξερευνητών θα επιχειρήσουν ένα γνωστικό και εικαστικό ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου, με όχημα τις πληροφορίες-στοιχεία, τα οποία θα αναζητήσουν σε βιβλία, διαδίκτυο, λογοτεχνία, μουσική. Η αναμενόμενη κατάληξη είναι η κατανόηση από τους μαθητές ότι οι συνθήκες διαβίωσης

ü  πολιτικές,

ü  οικονομικές,

ü  κοινωνικές κ.ά.)

είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό που παράγει κάθε περίοδος και φυσικά αντανακλούν στο πνεύμα των ιστοριών κάθε εποχής.

Βασικός στόχος

Οι μαθητές να γνωρίσουν σε βάθος μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μέσα από τις πρακτικές του ομίλου, οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις που δεν θα είχαν ποτέ στα πλαίσια της σχολικής πραγματικότητας, με όχημα σε πρώτο επίπεδο τις ιστορικές πηγές (πρωτογενείς και δευτερογενείς) και σε δεύτερο την λογοτεχνία, την ποίηση και την μουσική, το οποίο θα μετατρέψει τη μάθηση σε απολαυστική διαδικασία λόγω της παραστατικότητας με την οποία παρουσιάζει τα γεγονότα και τελικά μετουσιώνει τη γνώση σε μια κάπως «ανώδυνη» διαδικασία. Η βιωματική προσέγγιση θα επιτευχθεί μέσα από το θέατρο και τη δραματοποίηση που θα ακολουθήσει όπου θα τους προσφερθεί η δυνατότητα της προσωπικής έκφρασης.

     Ειδικοί στόχοι

     Να έρθουν σε επαφή με τα πολιτιστικά δρώμενα της εξεταζόμενης εποχής, να τα συγκρίνουν με τα σημερινά καταγράφοντας ομοιότητες και διαφορές.

     Να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με την επιρροή που ασκούν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στη δημιουργική διάθεση των ανθρώπων και στην παραγωγή έργων τέχνης.

     Να γνωρίσουν το θεατρικό παιχνίδι και μέσα απ’ αυτό να εξοικειωθούν και να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά.

     Να μυηθούν στον κόσμο του θεάτρου και στη διαδικασία οργάνωσης μια παράστασης.

     Να εκφράσουν τη ρομαντική τους διάθεση.

     Να παροτρυνθούν να συνθέτουν μόνοι τους μικρές ιστορίες-παραμύθια βασισμένες στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια σειράς μαθημάτων της εν λόγω χρονικής περιόδου και να δύνανται να τις δραματοποιούν.

     Να μάθουν να ερευνούν και να καταλήγουν σε συμπεράσματα με βάση διευθυνόμενες δραστηριότητες (γραφή μικρών ιστοριών, εικαστικά, δραματοποίηση, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έρευνα στο διαδίκτυο, ενσυναίσθηση).

     Να εξοικειωθούν με την ομαδοσυνεργατική εργασία και να ξεπερνούν τις διαφορές τους αξιοποιώντας την διαφορετικότητα τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΔΡΑΣΕΩΝ

1ο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος)

Γνωριμία και εξοικείωση της ομάδας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Μελέτη της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν οι ιστορίες που εξετάζουμε.

2ο τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος)

Η εκπαιδευτικός σε συνεργασία με τους μαθητές και μέσα από δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων καταλήγει στο έργο το οποίο θα κληθούν να αποδώσουν θεατρικά. Διασκευάζεται το σενάριο, γίνεται η μουσική επένδυση, αποφασίζονται οι ρόλοι πάντα με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Ενθαρρύνεται ο αυτοσχεδιασμός, μιας και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν είναι η πιστή αναπαραγωγή ενός σεναρίου αλλά μια καινούργια ματιά που εμπεριέχει επίκαιρα κομμάτια και δένει έτσι αρμονικά το παλιό με το καινούργιο και επίσης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές του ομίλου να ξεδιπλώσουν το ταλέντο αλλά και την προσωπική τους ματιά στα πράγματα που διδάχθηκαν.

3ο δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος)

Είναι το δίμηνο της υλοποίησης. Το δίμηνο αυτό αφιερώνεται στις πρόβες της παράστασης η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017 και θα είναι το παραδοτέο του ομίλου.

ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ 2
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Ανάρτηση δράσεων του ομίλου που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Παρουσίαση θεατρικού έργου στο τέλος της σχολικής χρονιάς στους μαθητές και στους γονείς (διάχυση της φιλοσοφίας του ομίλου).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ Συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του σχολείου οι οποίοι συμμετέχουν και στο θεατρικό δρώμενο.
ΑΛΛΟ  

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved