Δόντια καθαρά πάντοτε γερά

Με το πρόγραμμα «Δόντια καθαρά, πάντοτε γερά» προσπαθήσαμε οι μικροί μαθητές να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την υγιεινή των δοντιών τους και να καταλάβουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης σε θέματα που αφορούν τα δόντια τους.Τα παιδιά έμαθαν για τα νεογιλά δόντια ( γιατί λέγονται έτσι , πότε εμφανίζονται πόσα είναι). Τα ξεχωρίσαμε από τα μόνιμα και μιλήσαμε για τα μέρη του δοντιού.

 

Στο επόμενο στάδιο έμαθαν τις ονομασίες των δοντιών συνδυάζοντας τες με τη δουλειά που έχει να κάνει κάθε δόντι. Μέτρησαν και ξεχώρισαν τους κοπτήρες που έχουν , τους κυνόδοντες και τους τραπεζίτες.

Μιλώντας για τα κουνιστά δοντάκια συνειδητοποίησαν γιατί και πώς αλλάζουν τα δόντια, ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια τους. Χρωμάτισαν στο χαμόγελο των συμμαθητών τους ,τα δόντια που τους κουνιούνται (κόκκινο χρώμα) καθώς και αυτά που τους έχουν πέσει (γαλάζιο χρώμα).

 

Οι ασθένειες των δοντιών , οδοντική μικροβιακή πλάκα και τερηδόνα μας απασχόλησαν στη συνέχεια. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στους τρόπους προφύλαξης των δοντιών. Η υπεύθυνη του τμήματος της προληπτικής ιατρικής εξέτασε ατομικά τα παιδιά και τους εξήγησε κάθε πότε και πώς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά.Τελειώνοντας τα παιδιά ήξεραν πλέον καλά πώς μπορεί ένα δοντάκι να παραμείνει δυνατό και πώς να το προστατέψουν με το σωστό τρόπο. Μπορούσαν πολύ καλά να ξεχωρίζουν και να αποφεύγουν τις τροφές που κάνουν κακό στα δόντια. Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν ένα μεγάλο «χαμόγελο παιχνίδι »με το οποίο έπαιξαν ευχάριστα πολλές φορές. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην πρόληψη γι΄αυτό και συζητήσαμε και εξηγήσαμε κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο , κάθε πότε να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας και τι είδους οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιούν.

Στο κλείσιμο του προγράμματος κάναμε ενημέρωση στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου και μοιραστήκαμε μαζί τους όσα είχαμε μάθει.

Στη διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά διάβασαν «το ελεφαντάκι που είχε πονόδοντο» της Αγγελικής Βαρελλά. Γνώρισαν έτσι ένα λαίμαργο και τεμπέλικο ελεφαντάκι με όλες τις συνέπειες που είχε αυτό για τους χαυλιόδοντές του. Διασκέδασαν επίσης απεριόριστα με τις περιπέτειες του Κορνήλιου από το βιβλίο «Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό» του Ευγένιου Τριβιζά και φυσικά λάτρεψαν τη «Δόνα Τερηδόνα» από το ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.

                                                                 Τάξεις : Β1 , Β2

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved