khpos3

«Δε μου αρέσει τίποτε στο χώρο της αυλής, γιατί δε μοιάζει με αυλή σχολείου, μοιάζει με γκαράζ αυτοκινήτων….. Αισθάνομαι λύπη γιατί πριν από χρόνια η αυλή του σχολείου μου ήταν γεμάτη δέντρα, καταπράσινα παρτέρια, λουλούδια, ζώα και πουλιά και τώρα δεν υπάρχει τίποτε από αυτά.»

 «…Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα παρέμβασης στο χώρο της αυλής εφόσον το σχολείο είναι σαν το δεύτερο σπίτι τους.»

Τα παραπάνω αποσπάσματα αποτελούν σκέψεις μαθητών του σχολείου μας, το οποίο πράγματι πριν από αρκετά χρόνια διέθετε έναν υπέροχο κήπο. Οι σκέψεις αυτές μας έκαναν να ονειρευτούμε έναν σύγχρονο κήπο, με λουλούδια και λαχανικά αρχικά, και αργότερα με δέντρα και γιατί όχι με ζώα και πουλιά.

khpos1

 

Έπειτα από προτάσεις μαθητών των 3 τμημάτων, ΣΤ2΄, Β1, Β2, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Φυτέψαμε σπόρους σε μικρά σπορεία και δημιουργήσαμε μικρά θερμοκήπια από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι σπόροι μας, οι οποίοι προέρχονταν από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι καθώς και από την προσωπική μας συλλογή ήταν: ρόκα, μαρούλι, πράσο, καλαμπόκι, σπανάκι, άνηθος, μαϊντανός, ηλιόσπορος. Παράλληλα με τα σπορεία επιλέχθηκε χώρος στην αυλή για το μικρό λαχανόκηπο και ξεχωριστό μέρος για να αποτελέσει τον κήπο των ανθοφόρων. Έγιναν οι ανάλογες εργασίες στο έδαφος καθώς και σχέδια που περιείχαν διαχωρισμό των παρτεριών.

Παράλληλα με την προετοιμασία του εδάφους πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε φυτώριο, σε κοντινό πάρκο για να μελετήσουμε τη χλωρίδα της περιοχής αλλά και διάφορες άλλες δράσεις (π.χ. πειράματα ανακύκλωσης και αποσύνθεσης, κατασκευές φυτολογίων, ταϊστρών για τα πουλιά, κατασκευές με φυσικά υλικά, αλλά και παιχνίδια).

Δυστυχώς ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα αλλά και της άνοιξης ήταν βροχερός γεγονός που δεν μας επέτρεπε να δουλεύουμε συχνά μέσα στον κήπο μια και το έδαφος ήταν λασπώδες. Παρ’ όλα αυτά, με τις πρώτες ηλιοφάνειες της άνοιξης τολμήσαμε να σπείρουμε τα φυτά που είχαν ήδη μεγαλώσει στα σπορεία αλλά και βολβούς κρεμμυδιών και διάφορους άλλους σπόρους. Προσπαθήσαμε να φροντίζουμε τα φυτά μας όσο καλύτερα γινόταν.

khpos2

 

Στις αντίξοες, όμως, καιρικές συνθήκες ήρθαν να προστεθούν και οι γλάροι, οι οποίοι έχοντας σαν ορμητήριό τους την κοντινή στο σχολείο μας θάλασσα δεν άφησαν πολλούς από τους σπόρους αλλά και την πλειοψηφία των λαχανικών να προοδεύσουν.

Για να μετριάσουμε την απογοήτευση μας αποφασίσαμε να φυτέψουμε λουλούδια στο σημείο του κήπου που είχαμε προαποφασίσει, δηλαδή δίπλα στο άγαλμα του δωρητή του σχολείου μας, Γ. Ζαρίφη.

Το τέλος της σχολικής χρονιάς μας βρήκε σίγουρα με περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα φυτά και τη χρησιμότητά τους αλλά με περισσή απογοήτευση.

Μπορεί να μη φτάσαμε στο σημείο να πρασινίσουμε την αυλή του σχολείου μας φυτέψαμε, όμως, το σπόρο της ενασχόλησης με τα φυτά και τη φύση στους κήπους ψυχής και μυαλού 55 μαθητών και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε την επόμενη σχολική χρονιά με μεγαλύτερη υποστήριξη.

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved