Ιστορίας και Έκφρασης 2013 - 2014

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ

ΠΙΝΙΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕ 70

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ

ΚΑΦΕΤΖΗ ΑΘΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μελέτη της Ελισαβετιανής εποχής και του τρόπου ζωής των ανθρώπων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου μέσα από τα κοινωνικά γεγονότα, την τέχνη και τη λογοτεχνία με όχημα το ιστορικό μυθιστόρημα και τη Σαιξπηρική λογοτεχνική ματιά, όπου γίνονται σαφείς αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της εποχής.

ΤΑΞΗ

Δ΄-Ε'

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

(Αν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 20 αιτιολογήστε γιατί)

15

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές σε ρόλο μικρών εξερευνητών θα επιχειρήσουν ένα ιστορικό και εικαστικό ταξίδι στον 15ο αιώνα χρησιμοποιώντας σαν όχημα το ιστορικό μυθιστόρημα και τα λογοτεχνικά βιβλία ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Μ. Βρετανίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Βασικός στόχος

 1. Οι μαθητές να γνωρίσουν σε βάθος μια συγκεκριμένη εποχή ολόπλευρα, αποκτώντας γνώσεις που δεν θα είχαν ποτέ στα πλαίσια της σχολικής πραγματικότητας, με όχημα το ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο θα μετατρέψει τη μάθηση σε απολαυστική διαδικασία λόγω της παραστατικότητας με την οποία παρουσιάζει τα γεγονότα και τελικά μετουσιώνει τη γνώση σε μια κάπως «ανώδυνη» διαδικασία. Σε δεύτερο επίπεδο μέσα από τη λογοτεχνία και τη δραματοποίηση που θα ακολουθήσει θα τους προσφέρει τη δυνατότητα της προσωπικής έκφρασης.

Ειδικοί στόχοι

 1. Θα εμβαθύνουν στην εξεταζόμενη ιστορική περίοδο μέσα από τη μελέτη και την αξιοποίηση ιστορικών πηγών.
 2. Θα παροτρυνθούν να συνθέτουν μόνοι τους μικρές ιστορίες-παραμύθια βασισμένες στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια σειράς μαθημάτων της εν λόγω χρονικής περιόδου.
 3. Θα προσεγγίσουν την τέχνη, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τα ήθη και τις γευστικές τους συνήθειες και θα κληθούν να αποδώσουν τις εντυπώσεις τους μέσα από τη δραματοποίηση.
 4. Θα μάθουν να επιβεβαιώνουν μόνοι τους ιστορικές πληροφορίες από το μυθιστόρημα με βάση διευθυνόμενες δραστηριότητες (γραφή μικρών ιστοριών, εικαστικά, δραματοποίηση, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έρευνα στο διαδίκτυο, ενσυναίσθηση).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΔΡΑΣΕΩΝ

Στα πλαίσια του προγράμματος θα ασχοληθούμε:

1η Θεματική Ενότητα (Διάρκεια 2 μήνες)

Γνωριμία και μελέτη της εποχής των Tudorκαι των Stuart στην αγγλική ιστορία . Είναι μια συναρπαστική περίοδος που μπορεί να συνδυάσει τα καλλιτεχνικά με την Ιστορία. Με όχημα το ιστορικό μυθιστόρημα :

 1. ΟιΙσπανοίέρχονται ( Spaniards are coming , Ruth Manning-Sanders
 2. Πολεμικάπλοίαστονορίζοντα: Ηεσωτερικήιστορίατηςισπανικήςαρμάδας ( Fireships Away: The inside story of the Spanish Armanda, Harry T.Sutton
 3. Ο Σαίξπηρ και η εποχή του, LouisBWright

Οι μαθητές θα πάρουν πληροφορίες, θα εμπλακούν και θα διασκεδάσουν μαθαίνοντας.

Θα προσεγγίσουν κοινωνικά και εικαστικά τη συγκεκριμένη περιόδο (Σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τέχνη, τρόπος ζωής, ήθη, γευστικές συνήθειες)

2η Θεματική Ενότητα (2 μήνες)

Γνωριμία της συγκεκριμένης εποχής μέσα από τη λογοτεχνία. Κύρια πηγή: Λογοτεχνικά βιβλία και ιστορικές ιστοσελίδες. Μελέτη σαιξπηρικών κειμένων σαν ένα σημείο αναφοράς του 15ου αιώνα και σαν μια ισχυρή επιρροή στην Αγγλική κουλτούρα. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

 • Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
 • Ρωμαίος και Ιουλιέτα
 • Το ημέρωμα της στρίγγλας
 • Μάκβεθ
 • Άμλετ
 • Οθέλλος
 • Ριχάρδος ο τρίτος κ.α.

3η Θεματική Ενότητα (3 μήνες)

Προετοιμασία και δραματοποίηση ενός σαιξπηρικού έργου ύστερα από συμφωνία με τους μαθητές. Παρουσίαση αυτού στο σχολείο.

ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ

2

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαδίκτυο (εκπαιδευτικές ιστοσελίδες), Λογοτεχνικά βιβλία, (έχουν αναφερθεί) , Ιστορικά μυθιστορήματα, (έχουν αναφερθεί) προβολή DVD με 12 ιστορίες του Σαίξπηρ προσαρμοσμένες για παιδιά.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Ανάρτηση δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου.

'Έντυπο με τις ιστορίες που θα γράψουν οι μαθητές.

Παρουσίαση δραματοποίησης στο τέλος της σχολικής χρονιάς στους μαθητές και στους γονείς(διάχυση της φιλοσοφίας του ομίλου).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΜΕΦΟΡΕΙΣκ.λπ.

Συνεργασία με το Π.Τ.Δ.Ε του Δ.Π.Θ.

ΑΛΛΟ

 

Θα μας βρείτε εδώ...

Επικοινωνία

 

Ταχ. διεύθυνση: Γεωργίου Ζαρίφη 5

Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.: 2551024443

Fax: 2551024651

Email:  mail@dim-peir-alexandr.evr.sch.gr

Είσοδος Χρήστη

karakousisdimos-logo

Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Copyright © 2017 All Rights Reserved